Känner jag måste backa ett steg. Skrev i förra inlägget om skatare, vad det innebär att vara skatare. Jag har aldrig varit skatare, jag känner en del skatare och har växt upp med skatare, så visst har man en referensram men kände jag behövde lite mer kött på benen om jag ska skriva om skateboarding som subkultur etcetera.
Läste i Skateboarding, Space and the City och hittade ett citat från hiphop legenden Rakim :"It ain't where you're from. It's where you're at". Boken handlar om hur skating och subkulturen förknippad med det kan överbrygga och tillintetgöra sociala avgränsningar människor emellan. Hur klass, kön, etnicitet och liknande sociala kategorier som i andra fall inskränker på möten människor emellan inte är intressanta om du är del av skate communityt. Att där råder andra sociala koder, andra regler och annan identifikation. Det hela är så otroligt mycket större än bara att åka på en bräda. Skateboarding som subkultur går alltså in och utmanar sociala regler genom att hitta på nya sociala regler enligt boken. Ja hela subkulturen som sådan skulle kunna ses som en utmaning mot den moderna människan som ska stå själv som en ö. Just att det är en global rörelse talar för att den även utmanar oss som bundna till en nationell identitet, skate-identiteten står sig lixom starkare än det. Detta berättade en kompis om när han var borta i Australien ett år, det var otroligt lätt att få nya kontakter om man skatade, skatarna var sig lika på något vis trots att man färdats till andra sidan jorden. Ändå finns det aspekter av skate som klingar väldigt väl med normens sätt att skapa sin identitet, framförallt det som har med att man ska kunna köpa sig sin stil. Att vissa märken förknippas med skate och är därför sånt man bör ha som skatare, det är dock frågan om alla skatare går med på det påståendet.
Jaja hursomhelst, det jag läste understryker det jag skrev i inlägget tidigare, att det finns inom skate en vilja att utmana sociala regler som finns i hegemonin eller den rådande normen. Att det finns en rebellisk ådra där. Och nu är jag övertygad om att "hantagen" är menat inte bara mot skateboarden som sådan utan mot subkulturen. Som vissa vill säga "stick skateungar" fast har valt ett annat tecken för det.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar